Social Icons

Sultan Ibrahim "buka" Istana kepada Rakyat


SULTAN Johor Sultan Ibrahim Sultan ibni Iskandar akan menganjurkan Rumah Terbuka di Istana Pasir Pelangi pada hari kedua Hari Raya.

Kasih Ayahanda... Tuanku Sultan Johormembertulkan songkok putera
sulung baginda, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail
Pada temubual eksklusif dengan akhbar New Straits Times di istana, Sultan Ibrahim berkata adalah menjadi satu kebiasaan bagi keluarga diraja untuk menghabiskan Hari Raya pertama dengan ahli keluarga terdekat dan sebahagian lagi bersama tetamu kenamaan seperti delegasi asing dan menteri.

"Saya mengadakan rumah terbuka pada hari kedua kerana saya mahu rakyat saya menghabiskan hari raya pertama bersama ahli keluarga dan saudara-mara mereka," kata Sultan Ibrahim.

Tunku Aminah dan Tuanku Raja Zarith Sofiah
Turut hadir semasa temubual ialah Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah dan paduka putera dan puteri baginda, Tunku Makhota Johor Tunku Ismail, Tunku Aminah Maimunah Iskandariah, Tunku Temenggong Tunku Idris, Tunku Abdul Jalil, Tunku Abdul Rahman dan Tunku Abu Bakar.

Sultan Ibrahim berkata menu untuk Rumah Terbuka termasuk masakan Johor, terutama nasi beryani yang terkenal di negeri ini, kambing seluruh bakar, laksa Johor dan pelbagai besar daripada pencuci mulut.

"Terdapat juga makanan seperti sate dan arisa (Makanan Johor yang unik, yang berasal dari Bahasa Arab, biasanya dihidangkan kepada kerabat dan tetamu khas di majlis-majlis dan perayaan.)

"Saya mahu rakyat saya merayakannya."
Sultan Ibrahim mengakui bahawa baginda dan keluarganya bukanlah peminat makanan mewah, tetapi sebaliknya mengutamakan makanan yang lebih sederhana.

"Saya fikir anak-anak saya dan saya memakan mi sahaja ... saya tidak mengambil nasi. Tunku Temenggong (merujuk kepada Tunku Idris) hanya makan Maggi mee, manakala yang lain menikmati mee Mamak," kata Sultan Ibrahim secara berseloroh.
Sultan Ibrahim dan Tunku Abu Bakar

Anak-anak baginda memanggil baginda "Abah" duduk di sekeliling baginda semasa temubual bersetuju secara serentak.

Pada malam Hari Raya, keluarga diraja akan ke Makam Mahmoodiah untuk menziarahi makam Almarhum Sultan Iskandar.

Baginda menjelaskan adalah menjadi satu tradisi bagi keluarga untuk memberi penghormatan kepada mereka-mereka yang telah pergi.

Almarhum Sultan Iskandar ibni Sultan Ismail meninggal dunia pada Jan 22, 2010.


Sultan Ibrahim berkata, baginda membeli kain untuk dijadikan pakaian sempena hari raya untuk isteri dan anak-anak baginda. Baginda berkata keluarga diraja Johor tidak menyelaraskan warna atau memakai secara sedondon di hari raya.

Selamat Menyambut Hari Lebaran
"Saya membeli barang apabila saya membuat lawatan dan keluarga saya suka apa yang saya pilih," kata baginda sambil menunjukkan kain merah jambu yang dipakai oleh Tunku Aminah yang telah dipilih oleh baginda.

Rumah terbuka akan diadakan dari pukul 09:00 pagi shingga 3:00 petang. Kod pakaian adalah kemas.

Kualiti pendidikan Islam perlu ditingkat, titah Sultan Johor


MOHD FIRDAUS YON
14 Ogos 2012


Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.
JOHOR BAHRU - Dalam suasana dunia yang semakin terbuka dan mencabar, kualiti pendidikan agama Islam perlu dipertingkat dan pengurusan agama juga perlu dijalankan dengan lebih tersusun, titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.Baginda bertitah, tumpuan perlu diberikan bukan sahaja kepada pelajaran dan kurikulum pelajar, tetapi juga kemudahan tempat belajar yang selesa.

“Pengurusan yang cekap dan keupayaan tenaga pengajar yang cemerlang perlu diberikan perhatian yang serius,” titah baginda pada Majlis 
Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Pendaftaran Sekolah-Sekolah Agama Negeri Johor Sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor, di sini, hari ini.

Pada majlis itu, termeterainya perjanjian pendaftaran lapan buah Sekolah Agama Rendah Agama Bersepadu dan 20 buah Sekolah Menengah Agama di negeri ini sebagai SABK di bawah Kementerian Pelajaran.

Turut berangkat tiba ke majlis berkenaan, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Tunku Temenggung Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim.


Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan menerima cenderahati
daripada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin - Foto Bernama
Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman; Speaker Dewan Undangan Negeri Johor, Datuk Ali Hassan; Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Obet Tawil dan Mufti Negeri Johor, Datuk M Tahrir Shamsudin.Sultan Ibrahim bertitah, perjanjian persefahaman yang ditandatangani bukan bermakna penyerahan kuasa Kerajaan Negeri dalam bidang pendidikan agama di negeri ini kepada Kerajaan Persekutuan, tetapi ia untuk membolehkan Kementerian Pelajaran menyalurkan bantuan dan meringankan beban kewangan Kerajaan Negeri.

“Saya amat menghargai usaha Kerajaan Negeri untuk bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan bagi meningkatkan kualiti pendidikan agama Islam di negeri ini.

“Dengan persefahaman termeterai kelak, saya dimaklumkan bahawa kerajaan persekutuan akan memberikan bantuan modal dan peruntukan yang khusus kepada 28 buah sekolah Sekolah Rendah Agama Johor dan Sekolah Menengah Agama Johor yang disenaraikan sebagai SABK,” titah baginda.

Baginda bertitah, kuasa mutlak Raja sebagai Ketua Agama Negeri Johor tidak akan tergugat atau terjejas dengan perjanjian berkenaan.

Sultan Ibrahim bertitah, segala tindakan yang hendak dilakukan oleh Kementerian Pelajaran kepada SABK selepas termeterainya perjanjian itu perlu dibuat mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003 Bahagian Pendidikan Islam dan perlu disembahkan kepada Sultan Johor terlebih dahulu.

“Jika saya lihat terdapat perlanggaran syarat, maka saya akan membatalkan perjanjian ini dengan serta merta. Adalah menjadi tanggungjawab dan amanah saya untuk menjaga kepentingan agama Islam dan rakyat negeri saya.


Turut berangkat tiba ke majlis berkenaan, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail
Sultan Ibrahim dan Tunku Temenggung Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim.
“Saya akan sentiasa memastikan keutamaan diberikan kepada rakyat negeri Johor. Sebagai contoh, pelantikan pengetua, guru besar dan guru-guru kanan hendaklah dilantik daripada kalangan rakyat negeri Johor.


“Walau bagaimanapun Kerajaan Persekutuan boleh mencadangkan calon yang lain jika sudah tiada guru-guru yang berasal dari negeri Johor. Itu pun terpulang kepada saya untuk perkenan,” titah baginda.

Titah baginda lagi, segala usaha yang hendak dibuat oleh mana-mana pihak untuk meningkatkan pembangunan dan kualiti taraf pendidikan Islam di negeri ini amat dialu-alukan.

Bagaimanapun, apa-apa hasrat atau dasar yang hendak digubal mestilah sesuatu berfaedah kepada masyarakat umum dan tidak akan melemahkan kuasa Raja sebagai Ketua Agama Islam negeri.

“Sekiranya ada pihak yang betul-betul ikhlas untuk memberi sumbangan bantuan, silalah menghulurkan bantuan tersebut tanpa meletakkan apa-apa syarat demi untuk pembangunan agama Islam di negeri Johor,” titah baginda. 

Sultan Johor dimahkotakan 5 Mei 2014.

Sultan Ibrahim membawa kumpulan wartawan melihat kerja-kerja pembaikan
Istana Bukit Serene

Istiadat Pemahkotaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar sebagai Sultan Johor kelima akan dilakukan pada 2014 selepas kerja mengubah suai istana selesai dilaksanakan.

"Tarikh pemahkotaan  yang sebelum ini dijangka pada tahun depan terpaksa dilanjutkan berikutan Istana Bukit Serene, Istana Garden dan Istana Besar masih dalam kerja ubah suai. Kerja ubah suai dijangka siap pada 2014 dan tarikh pemahkotaan akan diadakan pada 5 Mei 2014. Tarikh yang dipilih sesuai kerana saya akan ditabal sebagai Sultan Johor yang kelima." titah baginda di sini, semalam.

“Saya memberi masa kepada kerajaan untuk memastikan istiadat pemahkotaan itu kelak bersejarah dan dibuat dengan penuh istiadat bagi diingati rakyat. Istiadat pemahkotaan terakhir dilakukan pada 10 Februari 1960 ketika Almarhum nenda baginda, Sultan Ismail Ibrahim. Selepas 54 tahun istiadat pemahkotaan akan diadakan semula,” titah baginda.

"Jadi, selepas 54 tahun, ia akan dilaksanakan kembali," Sultan Ibrahim.

Baginda bertitah, ketika istiadat pemahkotaan itu, semua Raja dan Sultan negara ini akan dijemput termasuk Sultan Brunei bagi bersama-sama menyerikan istiadat berkenaan. "Akan diadakan istiadat bersiram (mandi), diikuti Majlis Pemahkotaan dan kemudian jamuan teh."

Istiadat Pemahkotaan Sultan Ibrahim yang bakal diadakan adalah yang keempat dilakukan oleh Sultan Johor dalam era moden. Upacara pemahkotaan yang pertama ialah Sultan Abu Bakar pada 29 Julai, 1886, diikuti oleh penggantinya, Sultan Ibrahim Sultan Abu Bakar pada 2 Nov, 1895, dan kemudiannya Sultan Ismail pada Feb 10, 1960. Sultan Iskandar tidak melakukan upacara pemahkotaan.

Baginda turut membawa kumpulan wartawan melawat ke Istana Bukit Serene. Istana Bukit Serene, yang dalam kerja-kerja pemulihan dan akan menjadi salah satu daripada tempat untuk upacara pemahkotaan.

Bila berbicara berkenaan hiasan dalaman dan luaran istana berkenaan, visi baginda adalah untuk melihat struktur yang indah dipulihkan kembali seperti zaman  kegemilangannya sebelum ini seperti ianya dibina pada tahun 1939.

"Mengapa Istana Bukit Serene diubahsuai mengikut tahun? Kerana pemerintah masing-masing mempunyai citarasa yang berbeza. Saya berbeza. Tidak seperti bapa saya, saya teliti, kerana almarhum yang mengajar saya untuk menjadi lebih tepat dan teliti."

Dalam perkembangan lain, baginda bertitah majlis rumah terbuka Aidilfitri baginda akan diadakan pada hari raya kedua di Istana Pasir Pelangi. Baginda juga akan mengadakan penjelajahan sekitar Johor pada November ini bagi membantu membaiki rumah golongan kurang mampu dan golongan miskin.

“Tahun ini sebanyak 30 rumah golongan kurang mampu akan dibaiki dan dibina,” akhir kata dari baginda.

Serambi Masjid: Berusia 100 tahun

CANTIK...gabungan seni bina tempatan dengan Eropah, Timur Tengah, India.

Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru, Johor memiliki seni bina mengagumkan malah kedudukannya yang terletak di atas bukit menghadap Selat Tebrau menyerlahkan lagi keistimewaannya.

Dari atas bukit itu juga dapat dilihat kota Singapura yang berada di seberang laut. Masjid berkenaan mula dibina pada zaman kolonial Inggeris di Tanah Melayu.

Atas keunikan dan nilai sejarah yang dimiliki itu ia berjaya menggamit kehadiran pelancong yang datang dari dalam dan luar negara.

Peletakan batu asas dilakukan Sultan Abu Bakar pada 1 Muharam 1310 Hijrah bersamaan 26 Julai 1892 dan ia siap sepenuhnya pada 1900.

BERSEJARAH...salah satu daripada empat menara yang
menjadi mercu tanda bangunan penjajahan kolonial kurun ke-19.
Solat Jumaat pertama pula diadakan pada 1 Syawal, 2 Februari 1900. Usia masjid itu kini melebihi 100 tahun namun keaslian seni binanya masih terpelihara.

Selain mengetengahkan seni bina Eropah, masjid itu turut bercirikan seni Timur Tengah dan India selain diserikan lagi dengan kemasan hasil seni bina sentuhan idea anak tempatan.

Ia membuktikan jurutera Melayu berkeupayaan membina bangunan hebat dan indah seperti yang terdapat di Eropah dan Timur Tengah.

Jurutera tempatan yang terbabit dengan pembinaan masjid itu ialah Datuk Yahya Awaluddin. Malah lukisan asas masjid itu juga hasil ilham Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar yang menerima pendidikan Inggeris.

Ciri lain yang terdapat pada masjid berkenaan dapat dilihat pada menaranya. Terdapat empat menara setinggi bangunan dua tingkat yang berbentuk bulat di atas, empat persegi di bawah dan berkubah.

Menara berkenaan turut dihiasi lampu yang diimport khas dari Turki sementara batu marmar dari Itali. Bangunan itu cukup jelas menggambarkan ia hasil tinggalan penjajahan kolonial pada kurun ke-19.

Ukiran masjid itu juga dikatakan mempunyai persamaannya dengan ukiran yang terdapat di Masjid Sultan Hassan, Mesir dan Masjid Imam Shafie.
INDAH...Masjid Jamek Sultan Abu Bakar, Johor Bahru pada
waktu malam.

Sementara itu, beranda turut disediakan bagi kemudahan pelawat beristirahat dan meninjau kawasan sekeliling masjid.

Bagi anda yang pernah sampai ke masjid itu pasti dapat merasakan suasana nyaman sepanjang hari disebabkan kedudukannya di atas bukit.

Pelancong juga tidak pernah melepaskan peluang mengabdikan gambar kenangan ketika berkunjung ke masjid bersejarah itu terutamanya ketika matahari mulai terbenam.

Pelbagai kemudahan disediakan di masjid berkenaan termasuk pusat sumber, pejabat pentadbiran, makmal komputer, kawasan rekreasi dan riadah, dewan seminar serta kuliah.

PROFIL

Imam Besar: Halid Sono
Timbalan Imam Besar: Datuk Mahat Said
Imam 1: Shukri Bachok
Imam 2: Muhammad Afiq
Imam 3: Sallahuddin Nastani
Setiausaha: Muhammad Izuddin Hassan
Bilal 1: Fadhil Noh
Bilal 2: Firdaus Omar
Bilal 3: Mohd Arif Majid