Social Icons

ISTIADAT HOL ALMARHUM

Oleh YANG BERHORMAT DATO' ABDUL RAHIM RAMLI

Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar mengaminkan doa di makam Almarhum Sultan Iskandar
Istiadat Hol Almarhum Sultan Iskandar akan diadakan pada hari Ahad 6 Safar 1438 bersamaan 6 November 2016. Hari Hol diadakan untuk berdoa kehadrat Allah SWT mohon limpah keampunan Nya kepada Roh mereka yang telah kembali ke Rahmatullah dan supaya dihimpunkan mereka dikalangan Solihin. Hari Hol juga di adakan bagi menghormati dan memperingati jasa dan khidmat bakti Sultan yang mangkat.

Istiadat diadakan pada ulangtahun hari pemakaman Almarhum mengikut tarikh Hijrah. Istiadat yang pertama dalam sejarah Johor Moden ialah bagi Almarhum Sultan Abu Bakar pada 17 Rabiul Awal 1313.

Pada awalnya istiadat ini dikhaskan untuk Almarhum Sultan Abu Bakar sahaja. Mulai tahun 1928 istiadat hol diqasad sekali mengandungi segala hol kerabat yang lain yang dimakamkan di Makam DiRaja Mahmoodiah.

Makam DiRaja Mahmoodiah (1910)
Makam DiRaja Mahmoodiah yang dibina pada tahun 1895 terletak  didalam kawasan perkuburan Islam seluas 3.3 hektar di Bukit Mahmoodiah. Tanah perkuburan ini mula digunakan selepas pembukaan Iskandar Puteri dalam tahun 1855. Nama Mahmoodiah diambil dari perkataan bahasa Arab bermakna tempat yang terpuji yang telah dijanjikan oleh Allah SWT.

Bangunan ini asal nya berbentuk panjang bersorong lapan mengandungi beberapa makam kerabat yang telah sedia berada disitu, serta beberapa ruang untuk kegunaan masa hadapan. Bumbung bangunan berbentuk kubah berkemuncak sebuah mahkota, dan bulan sabit dan bintang iaitu lambang Islam.  Sebuah bangunan tambahan dengan rekabentuk yang sama dibina pada tahun 1970. Sehingga kini bangunan itu mengandungi 44 makam termasuk makam Almarhum Sultan Abu Bakar, Sultan Ibrahim, Sultan Ismail, Sultan Iskandar, Suri serta kerabat diraja.

Istiadat diadakan dalam dua bahagian, iaitu ziarah makam oleh Tuanku, Kerabat dan dif serta berdoa, diikuti majlis tahlil di Istana Besar. Mulai tahun ini majlis tahlil akan di adakan pada malam sebelum hari Hol. Pertama kalinya dif perempuan dijemput untuk majlis tahlil.

Kehadiran ke istiadat ini adalah dengan jemputan, terhad kepada lelaki Islam, termasuk Kerabat DiRaja, Menteri Besar, Ahli-ahli Penasihat Jumaah Majlis Diraja, Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Dato’-dato’ Johor, Wakil Rakyat, Pegawai Tadbir Negeri Johor, Ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan, dan Penghulu.

Pakaian yang ditetapkan ialah Baju Melayu Telok Belanga warna hitam, kain samping hitam tidak bercorak bedagang luar, songkok hitam, sepatu dan setokin hitam. Pakaian serba hitam mula dipakai pada tahun 1898. Kain samping songket tidak sesuai kerana songket melambangkan kemeriahan. Tidak ada larangan warna bagi Kerabat Damping yang biasannya memakai Baju Melayu Telok Belanga bagi mengekalkan tradisi dan budaya Melayu.

Istiadat bermula jam 8.00 pagi dengan dif mengambil tempat duduk bersila dalam bangunan makam. Mufti dan lain-lain pegawai agama duduk berhadapan makam Almarhum Sultan Iskandar.

Sementara itu Pasukan Penjawat Istana seramai 40 orang dibawah kelolaan Dato’ Penghulu Istiadat beratur menunggu keberangkatan tiba DYAM Tunku Mahkota Johor. Tongkat jawatan dan dua payung istiadat warna putih dibawa bersama tetapi payung ditutup. Sebaik sahaja DYAM Tunku Mahkota berangkat sampai Mufti memberi salam dan membaca Surah Al-Ikhlas diikuti para hadirin membacanya berturut turut seberapa banyak yang boleh.

Mufti membaca doa khas apabila DYMM Tuanku berangkat masuk ke bangunan makam. Menteri Besar, Yang DiPertua Jumaah Majlis DiRaja didahului Dato’ Penghulu Istiadat mengiring Tuanku menziarah makam Almarhum Sultan Iskandar,  Almarhum Tunku Abdul Jalil Tunku Laksamana Johor, Almarhum Sultan Ismail, Almarhumah Sultanah Aminah, Almarhumah Tunku Ampuan Maimunah, kemudian makam Almarhum Sultan Abu Bakar dan Almarhum Sultan Ibrahim. Mufti membaca doa selepas Tuanku meletakkan bunga dan mencucur air mawar disetiap makam.

DYAM Tunku Mahkota, YAM Paduka Putera-Putera, YAM Tunku Bendahara dan lain Kerabat diiringi oleh Ahli Penasihat Jumaah Majlis DiRaja menziarah dan meletakkan bunga dan mencucur air mawar dimakam almarhum kerabat mengikut kumpulan yang ditentukan. Kadi daerah membaca doa bagi setiap kelumpuk makam dengan menyebut nama setiap almarhum.

DYMM Tuanku menziarah makam kerabat di kawasan Kota Raja, iaitu satu kawasan bersebelahan Makam DiRaja yang dikhaskan untuk kerabat lain. Hingga kini 405 orang kerabat telah dimakamkan di Kota Raja.

Setelah selesai ziarah Mufti membaca doa penutup.

Penulis,
Yang Berhormat Dato’ Abdul Rahim bin Ramli
Yang DiPertua
Jumaah Majlis DiRaja Johor
1 November 2016

Pesanan Buku Sejarah DiRaja Johor
Whatsapp 019-799-8249

1 comment:

  1. Ampun tuanku. Disini patik berkenan ingin menyampai kan sesuatu kepada tuanku. Pada hari HOL kelmarin, didapati Rapid Pengerang Johor bekerja semasa hari Istiadat Hol Almarhum Johor.Ampun tuanku, patik beranggap Perbuatan seperti ini didapati amat murka kepada raja-raja melayu kerana tidak menghormati majlis-majlis besar @ penting bagi kerajaan diraja johor. Ampun tuanku, patik berharap perkara ini harus bertindak dengan segera supaya adat kita dipelihara dan dihormati. Ampun tuanku.

    ReplyDelete