Social Icons

SULTAN IBRAHIM DIANUGERAHKAN BINTANG KEBESARAN ITALI

Pada 11 November 1938, Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim dianugerahkan bintang kebesaran Itali (Order of the Crown of Italy - Commander) diatas hubungan baik Kerajaan Johor dan Kerajaan Itali semenjak pemerintahan Almarhum Sultan Abu Bakar.

Majlis penganugerahan bintang kebesaran telah diadakan di atas kapal perang Itali di pelabuhan Singapura. Turut menerima darjah kebesaran di majlis tersebut adalah Tunku Mahkota Johor, Tunku Temenggong dan Menteri Besar, Yang Mulia Engku Abdul Aziz.

Sebagai membalas, Sultan Ibrahim telah berkenan mengurniakan darjah S.P.M.J kepada Konsulat Itali di Singapura yang juga kenalan rapat baginda.

Ini adalah kali kedua Kerajaan Itali menganugerahkan bintang kebesaran kepada Sultan Johor dimana ayahanda Sultan Ibrahim iaitu, Almarhum Sultan Abu Bakar telah dianugerahkan bintang kebesaran yang sama pada tahun 1891.

Umberto I of Italy (1878 – 1900)
Hubungan diplomasi diantara Johor dan Itali bermula semenjak tahun 1885, apabila Almarhum Sultan Abu Bakar dalam rangka lawatan ke Eropah telah menerima undangan Raja Umberto I ke negara Itali. Pada kunjungan tersebut, baginda juga turut bertemu Pope Leo XIII di Rome. Dalam usaha untuk memelihara kedaulatan Johor, baginda mementingkan hubungan diplomasi untuk membina prestij melalui lawatan ke luar negara

Dalam abad ke-19, Itali telah mempunyai hubungan diplomasi dengan beberapa negara di Asia Tenggara dengan menghantar kapal laut dan tentera ke pelbagai negara untuk tujuan perdagangan dan misi saintifik. Beberapa komander mereka telah membuat kunjungan hormat keatas Sultan Johor dan salah seorang daripada mereka adalah Duke of Genoa, sepupu kepada Raja Umberto I.

Untuk pembelian Buku Sejarah DiRaja Johor
sila hubungi pengedar ditalian 019-799-8249 (Whatsapp)


2 comments: