Social Icons

Istiadat Meletak Kerja sempena Kemahkotaan DYMM Sultan Ibrahim Sultan Johor

JOHOR BAHRU: Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar dimulakan dengan Istiadat Letak Kerja sebagai simbolik bermulanya sambutan berkenaan pada hari ini.

Majlis itu disempurnakan dengan istiadat menaikkan Bendera Istiadat Kerajaan di Tugu Peringatan Istana Besar, kira-kira jam 9.15 pagi tadi.

Upacara menaikkan bendera berkenaan dimulakan dengan bacaan doa oleh Mufti Johor, Dato' Mohd Tahrir Shamsudin sebelum disempurnakan oleh Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Dato' Haji Abdul Rahim Bin Ramli. 

Dato' Penghulu Istiadat, Datuk Abdul Latif Yusuf ketika membacakan perisytiharan berkata, bendera Istiadat Kerajaan akan dikibarkan sepanjang Istiadat Kemahkotaan Sultan Johor kelima dan diturunkan semula pada 21 April depan.

Sebanyak tujuh das tembakan meriam dilepaskan sejurus bendera berkenaan dinaikkan.

Yang turut hadir dalam upacara itu ialah Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Ismail Karim, Ketua Polis Johor, Dato' Mohd Mokhtar Mohd Shariff, barisan exco kerajaan negeri dan ketua jabatan serta wakil agensi kerajaan negeri.

Sejarah upacara ini dimulakan oleh Sultan Abu Bakar pada 1874 untuk meraikan kerajaan sebelum ditukar kepada hari keputeraan. Biasanya bendera akan dinaikkan tiga atau empat hari sebelum majlis berkenaan berlangsung.

Gambar Hj Abd Latif  Bin Hj Bandi


No comments:

Post a Comment